Den senare blir förstås svårare att bevisa om en tvist skulle uppstå. Men hur långt sträcker sig rättsverkan; vad krävs för att en elektronisk underskrift ska likställas med fysisk namnteckning och gälla som bevisvärde vid en eventuell konflikt? Det handlar om att kunna bevisa tre faktorer, där endast det som klassificeras som kvalificerade signaturer (se nedan) egentligen har samma status som en handskriven signatur:
- Den som har undertecknat har identifierats på ett säkert sätt och har kunnat kontrollera signaturen.
- Parterna hade för avsikt att förbinda sig till innehållet.
- Förändringar i den elektroniska signaturen kan upptäckas.
E-signatur gäller nästan alltid i Sverige
Sammanfattningsvis är elektroniska signaturer, med några få undantag, juridiskt bindande med samma bevisvärde som traditionella signaturer. Svensk avtalslag innehåller få formkrav och därför kan oftast elektroniska signaturer användas för att ingå bindande avtal i Sverige.
Med eIDAS gäller de även i hela EU
Genom EU:s förordning ”Electronic Identification and Trust Services Regulation” (eIDAS) är elektroniska signaturer även juridiskt giltiga inom hela EU. eIDAS säger också att offentliga organ med få undantag är skyldiga att ta emot elektroniskt underskrivna handlingar.
Läs mer i eIDAS-förordningen
Med BankID ännu säkrare
Sammanfattningsvis blir alltså en digital signatur med Addo Sign och e-legitimation som BankID till och med mer giltig än med penna och papper för att du verkligen vet att det är rätt person som har skrivit på. Ett självklart val för alla konfidentiella och känsliga dokument i en verksamhet.
Mer om BankID
GDPR-säkert
När det kommer till skydd av persondata följer Addo Sign och Svensk e-identitet alla både svenska och europeiska GDPR-regler.
Till Vismas personuppgiftspolicy
Krypterad dataöverföring
Alla meddelanden som skickas mellan parterna i Addo Sign är krypterade och skickas via krypterade förbindelser, vilket skyddar den personkänsliga informationen.