Skip to main content

HSA-ID - SITHS-kort - funktionscertifikat

Sveriges främsta ombud för
HSA & SITHS

Som Sveriges främsta och tryggaste direktanslutna ombud för HSA och SITHS har vi i drygt ett decennium hjälpt vårdgivare med hanteringen av Hälso- och sjukvårdskatalogen och aktiveringen av e-legitimationen SITHS-kort att göra. Vårt unika nät av aktiveringskontor finns utspritt i hela landet där vi har ett nära samarbete med Apoteket och andra partners som hjälper till att aktivera SITHS-kort enligt alla gällande lagar och regler. Tusentals aktörer inom privat vård och omsorg, kommuner, myndigheter och systemleverantörer är redan trogna kunder. Gör som dem, spar tid till vård istället för att lägga resurserna på administration och resor.

Vi gör det enkelt!

Att förvalta uppgifter i HSA-katalogen, hantera HSA-id och utfärda SITHS-kort är ett omfattande arbete som innebär stort ansvar, administration och hanteringskostnader om det ska utföras av varje enskild organisation. När ni anlitar oss som ombud frigör ni enkelt och snabbt interna resurser och får hjälp när förändringar sker som exempelvis kortutbyte.

Organisationer och företag kan bli tredjepartsanslutna till HSA-katalogen och SITHS via oss på Svensk e-identitet. Vi är direktanslutna till Inera och i vår fullservicetjänst ingår förvaltnings- och aktiveringsprocesser som garanterar enkelhet och låga kostnader där allt ingår. Vi skräddarsyr ett passande upplägg, där ni exempelvis sköter aktiveringen på er egen arbetsplats.

(Bra att veta kan vara att vi erbjuder tjänster som ombud för Ineras tjänster, men är inte ansvariga för tjänsten HSA-katalog och SITHS e-legitimation. För kontakt kring dessa frågor hänvisar vi till Inera)

Många fördelar med oss som ombud

 • Enkel och korrekt anslutning till HSA och SITHS
 • Fast månadskostnad per användare
 • Stabil och serviceinriktad supportorganisation med många handläggare
 • Unikt kortaktiveringsnät i hela Sverige, bland annat i samarbete med Apoteket
 • Korrekt hanterad information i HSA-katalogen
 • Möjlighet att synas på 1177
 • Få åtkomst till nationella e-tjänster som till exempel Pascal, NPÖ och e-Frikort. Samt andra system som använder HSA för behörighetsstyrning och datakälla.
 • Funktionscertifikat för säker kommunikation mellan servrar
 • Få enkel åtkomst till e-frikort
 • Sambianslutning vid behov
 • Enkelt att beställa funktionscertifikat och kortläsare

Vad är HSA och SITHS?

HSA är en elektronisk tjänstekatalog som innehåller kvalitetsgranskade uppgifter om personer och verksamheter inom svensk vård och omsorg. Informationen i HSA används av flertalet e-tjänster för att söka efter kontaktuppgifter och för att jämföra vård på nätet. Uppgifterna i HSA är också en viktig källa för behörighetsgrundande information vid inloggning i olika IT-system.

HSA står för Hälso- och Sjukvårdens Adressregister.

SITHS är en identifieringstjänst och e-legitimation som gör det möjligt för användare att identifiera sig med stark autentisering  vid inloggning i e-tjänster. SITHS används också för kryptering av information när e-tjänster, system eller servrar ska kommunicera med varandra. Läs mer om SITHS som e-legitimation här

SITHS står för Säker IT Hälsa och Sjukvård.

Ägs av Inera

HSA och SITHS ägs av Inera, ett företag som ägs av regioner, kommuner och SKR Företag. Läs mer om Inera på deras webbplats

Ännu lite mer information

Läs mer om vad HSA & SITHS i en tidigare bloggartikel här

Läs mer om hur Lindesberg löste HSA och SITHS i sin kommun

"Helt suveränt!"

— Vi upplever att vi har mycket bättre koll på ett helt annat sätt idag än tidigare och ändå behöver vi nästan inte göra någonting. Det är helt suveränt. Vi känner oss framförallt trygga med Svensk e-identitet som ombud för HSA & SITHS, det är ganska ofta som vi får information om frågor gällande GDPR eller uppdatering av certifikat som måste göras så att vi kan påminna de som berörs. Svensk e-identitet har bra koll på omvärldsbevakningen.

Patrik Borup, enhetschef E-hälsa och Myndighetsenheten i Lindesbergs kommun.

Apoteket och andra samarbetspartners

Unik spridning av aktiveringskontor

Svensk e-identitet har byggt upp ett unikt kortkontorsnät med ett hundratal omsorgsfullt utvalda samarbetspartners spridda över landet. Dessa partners utgör en viktig bricka i svensk hälso- och sjukvård eftersom mycket tid och energi kan sparas på resor och även gör att vården kan vara mer snabbrörlig med flexibla anställningar och ­arbetsorter.

Samarbete med Apoteket AB

För att öka tillgängligheten ytterligare och göra det ännu enklare för lokala vård- och omsorgsgivare att starta upp sin verksamhet påbörjade vi under 2021 ett pilotprojekt tillsammans med Apoteket. Det har resulterat i att Apoteket nu finns tillgängliga för kortaktivering på ca 50 platser runt om i Sverige.

apoteket

Support ombudstjänsterna

Varmt välkommen till oss!

Vår support finns här för dig! Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.

📞 018-481 19 00
📧 ombud@e-identitet.se

 

Nyttiga länkar

Funktionscertifikat för tandvård
Funktionscertifikat för systemutvecklare
Behöver du komma åt eFrikort?
Utvecklad lösning för SITHS