Skip to main content

Skolfederation

Med vår tjänst Skolfederation blir anslutningen för både kommuner och systemleverantörer enkel. Skolfederation.se är ett initiativ för att bidra till utvecklingen av den svenska utbildningssektorns användning av digitala tjänster. Skolfederation.se tillhandahåller en standardiserad modell för inloggning för alla parter.

Bakom initiativet står IIS (Internetstiftelsen i Sverige), SIS (Svenska institutet för standarder) och SUNET.
För anslutning krävs ett medlemskap i Skolfederation.se och en teknisk anslutning.

Skolfederation

Anpassad lösning för digitala nationella prov

Särskilt för de skolor som valts ut för försöksverksamhet för digitala nationella prov har vi tagit fram ett paket för smidig anslutning till skolfederation.

Läs mer om den paketerade lösningen för digitala nationella prov.

Svensk e-identitet har deltagit i arbetet med skolfederation.se från start och kan erbjuda lösningar för mycket enkel anslutning för systemleverantörer, innehållsleverantörer och skolor.

Fördelen med Skolfederation är att ni som kommun eller skola ges möjlighet att enkelt testa och köpa in nya system. Så länge attributen som den nya tjänsten kräver överensstämmer med de attribut som lagts in från början, så tar vi inte betalt per system, oavsett antalet ni vill nyttja.

Skolfederation – enkelt med GWS

Om ni vill lägga på AD-inloggning mot Skolfederation så kan ni som kommun installera en GWS från Svensk e-identitet. Genom den åstadkommer vi en AD-integration som dessutom går att använda för andra tjänster.

GWS är en enkel installationsfil som installeras på en server med access till ert AD. Förenklat kan man säga att GWS:en översätter AD-inloggningen till en SAML-biljett.

Vi kan också integrera via ADFS, eller mot AzureAD via en SAML 2.0-integration.

För systemleverantörer

Alla skolor som är anslutna till Skolfederation är era presumtiva kunder. När ni ansluter ert system till Skolfederation tillgängliggörs ert system för alla användare på ett enkelt sätt. Anslutningen till Skolfederation är tekniskt komplex, men med vårt GrandID API blir implementationen enkel. Kontakta oss gärna för mer information!

Vad ingår i en anslutning?

  • Fritt antal användare.
  • Anslutning till ett/flera skolsystem eller innehållsleverantörer som är anslutna till skolfederation.
  • Publicering och avläsning av skolfederationens metadata.
  • Drift, support och funktionsgaranti för hela tjänsten.