14 kommuner i Norrbotten väljer Svensk e-identitet och Freja eID+

Surfar-i-Norrland-650x420

Svensk e-identitet har tillsammans med Verisec slutit avtal med Norrbottens e-nämnd för att lägga till e-legitimationen Freja eID+ som identifieringsmetod hos 14 norrlandskommuner.

Det betyder att cirka 200 000 medborgare och nära 25 000 kommunanställda i Arjeplog, Arvidsjaur, Luleå, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå kan logga in med Freja eID+ för att nå kommunernas e-tjänster. På sikt betyder det att även anställda med finska personnummer också kommer att kunna komma åt e-tjänsterna.

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder och användare alla marknadens e-legitimationer på ett så enkelt sätt som möjligt. När vi nu upplever ett ökande intresse för den relativt nya svenska godkända e-legitimationen Freja eID+ känns det förstås extra bra att få bidra till att underlätta åtkomstmöjligheterna för så många samtidigt, säger William Blomquist, kundansvarig hos Svensk e-identitet.

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:

– Säkerställda identiteter utgör en grundläggande förutsättning för att kommunerna ska kunna nå sina digitaliseringsmål och för att kommunens välfärdstjänster ska kunna upprätthållas och vidareutvecklas. Med Freja eID har kommunerna tillgång till en mobil e-legitimation som uppfyller samtliga säkerhetskriterier, tekniska ramverk och regulatoriska krav. Freja eID möjliggör därmed för offentliga aktörer att digitalisera sin verksamhet såväl snabbare som enklare.