Skip to main content

Engångskoder på smidig dosa för säker inloggning

Säkerhetsdosa

Den traditionella engångskodsdosan har med dagens stora urval av enheter och operativsystem fått ett uppsving igen. Inte minst eftersom den fungerar oavsett plattform.

Säkerhetsdosa kan utgöra en andra faktor som komplement till användarnamn och lösenord. Den kan även kopplas till en sexsiffrig kod tillsammans med koden från dosan vid inloggningen – eller knyt-tillfället. På så sätt skapas en egen säker tvåfaktorsautentisering – 2FA.

Våra tjänster stödjer OATH och OTP vilket innebär att vi stödjer alla typer av säkerhetsdosor – även från andra leverantörer. Som alla andra metoder för säker inloggning paketeras den med våra självservicetjänster som gör att användaren själv kan koppla sin dosa till sitt AD- eller G Suitekonto.

Vi har tagit fram ett smart 2FA-paket för mobil inloggning när flera ska dela samma telefon. Läs mer här

Många fördelar med säkerhetsdosa

  • Fungerar oavsett vilken typ av device/enhet som används – dator, surfplatta och telefon.
  • Komplett metod för säker inloggning i kombination med AD-konton/nätverkskonton.
  • Fungerar även när telefoner och surfplattor delas av flera användare och innebär minimal administration.
  • Borttappad personlig kod kan enkelt ersättas av ny om behörig administratör finns tillgänglig.
  • Möjlighet att hämta mer attribut om användaren innan inloggning till ”systemet”.

Fungerar för de flesta enheter

En säkerhetsdosa är en liten enhet som genererar en siffersträng i displayen efter att användaren tryckt på en knapp på dosan. Ofta kan de bäras på nyckelringen. En stor fördel med metoden är att den fungerar oavsett vilken enhet användaren har. 

Inloggningen säkerhetsdosa sker lika säkert oavsett om den sker via mobiltelefon, surfplattor eller datorer och oavsett vilket operativsystem och webbläsare som används. Detta gör metoden till ett intressant val i många situationer.

Säkerhetsdosa kan också med fördel kombineras med säkerhetsnyckel. Vi rekommenderar oftast Feitian säkerhetsnyckel K9) som det mest kostnadseffektiva alternativet. Men andra alternativ finns också som vi gärna guidar er igenom.