Säkerhetsdosa

Engångskodsdosa - OTP

Säkerhetsdosa, koddosa, bankdosa, OTP; kärt barn har många namn. Den traditionella engångskodsdosan har med dagens stora urval av enheter och operativsystem fått ett uppsving igen. Inte minst eftersom den fungerar oavsett plattform.

Kan bäras på nyckelringen

En säkerhetsdosa är en liten enhet som genererar en siffersträng i displayen efter att användaren tryckt på en knapp på dosan. Ofta kan de bäras på nyckelringen.
En stor fördel med metoden är att den fungerar oavsett vilken enhet användaren har. Inloggningen sker lika säkert oavsett om den sker via mobiltelefon, surfplattor eller datorer och oavsett vilket operativsystem och webbläsare som används. Detta gör metoden till ett intressant val i många situationer – och särskilt i kombination med iDappen.

Läs om iDappen

Fler fördelar

  • Fungerar oavsett vilken typ av device/enhet som används – dator, surfplatta och telefon.
  • Komplett metod för säker inloggning i kombination med AD-konton/nätverkskonton.
  • Fungerar även när telefoner och surfplattor delas av flera användare och innebär minimal administration.
  • Borttappad personlig kod kan enkelt ersättas av ny om behörig administratör finns tillgänglig.
  • Möjlighet att hämta mer attribut om användaren innan inloggning till ”systemet”.

Hur fungerar säkerhetsdosa?

Säkerhetsdosa kan utgöra en andra faktor som komplement till användarnamn och lösenord. Den kan även kopplas till en sexsiffrig kod tillsammans med koden från dosan vid inloggningen – eller knyttilfället. På så sätt skapas en egen säker tvåfaktorsautentisering – 2FA.

Pris

Dosor finns från 129 kronor.

Passar många organisationer och företag

För att förenkla användningen kan säkerhetskodsdosan levereras med PIN-kodsalternativ som kopplas till ett AD- eller G Suitekonto. Det innebär att det endast krävs en PIN-kod istället för användarnamn, lösenord och engångskod för att logga in. Våra tjänster stödjer OATH vilket innebär att vi stödjer alla typer av dosor – även från andra leverantörer. Som alla andra metoder för säker inloggning paketeras den med våra självservicetjänster som gör att användaren själv kan koppla sin dosa till sitt AD- eller G Suitekonto.